DİYETİSYEN BATUHAN ÇİTEMEL
Sağlıklı yaşama açılan kapı
Bireysel beslenme danışmanlığı, ihtiyaca göre farklı nedenlerle olmaktadır. En sık kilo verme konusunda başvurular olsa da, kilo alma konusundan menopoz döneminde beslenmeye, hamilelikte gestasyonel diyabette kan şekeri kontrolünden, sporcularda performans artışını sağlayacak yiyeceklere kadar özelleşmektedir.
Bireysel beslenme danışmanlığı almak isteyen bireylerin başvuru nedenine göre değişiklik gösterse de, aşağıda belirtilen süreçler genellikle benzer işlemektedir.
Bireysel beslenme danışmanlığı için bir araya gelinen ilk gün; yaşınız, cinsiyetiniz, beslenme alışkanlıklarınız sağlık bilgileriniz, kullandığınız ilaçlar, fiziksel aktivite durumunuz, uyku durumunuz gibi bir çok size özel konu, birlikte sohbet ortamında ortaya konulacak ve bu sayede size uygun program hazırlanmasında büyük yol alınacaktır. Yukarıda belirtilen bilgilerin alınması için, yaklaşık 1 saat süren bir görüşme gerekmekte ve bu bilgiler sayesinde tamamen size özel bir programın hazırlanması başlamaktadır. Sizin yaşam tarzınıza ve tüm alışkanlıklarınıza uygun olarak, kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir program hazırlanmakta ve bu programın hazırlanmasında birlikte kararlar verilmektedir. Programda örnek menu oluşturulmakta ve bu menüyü uygulamada size özel neler yapabilecekleriniz anlatılmaktadır.
Bireysel beslenme danışmanlığı programına başlamadan önce son 6 ay içerisinde yaptırmış olduğunuz kan sonuçlarınızı getirmeniz ve varsa doktor kontrollerinizi yaptırmanız faydalı olacaktır. Ayrıca diyet yapmanıza neden olabilecek herhangi bir engelinizin olmaması çok önemlidir.
Ağırlık ile ilgili (kilo verme, kilo alma) programlarımızda, danışanlarımızla genellikle haftada bir görüşmekteyiz. Özel durumlarda, hamilelik, emziklilik döneminde beslenme gibi durumlarda veya hastalıklarda beslenme danışmanlıklarında bu sıklık ayda bire kadar düşmektedir. Ancak bu kontrollerin çok önemli olduğunu ve kontrollerinizi aksatmamanızın çok önemli olduğunu unutmayalım.
Diyet yapacak olanlar öncelikle diyet kavramını iyi kavramaları gerekir. Bunun bilincinde olarak uygulamaları gerekmektedir. Diyetin ne demek olduğunu bilmeden uygulama yapmaya geçmeniz istemedik durumlara sebebiyet verebilir. Diyet denilince akla ilk gelen kavram zayıflamadır. Aslında bu yanlış bilinen bir durumdur. Diyet; günlük beslendiğimiz beslenme programına verilen isimdir.
Beslenme konusu günümüzde en popüler konulardan biri haline gelmiştir. Diyetin kişiye özel olduğunu hatırlatarak beslenmeyi ana hatlarıyla birkaç maddeyle özetlemek gerekirse;
Su tüketimi: En önemli maddelerden biri olan su tüketiminin faydaları saymakla bitmez. Vücudun yarısından fazlasının da sudan oluştuğu göz önüne alındığında bu dengeyi korumak adına günlük yeterli su tüketilmesi önem taşımaktadır. Günlük tüketilmesi gereken miktar kişinin kilosuna ve özel durumlara göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 2 litre olmalıdır.
Karbonhidratlar vücudumuzda glikoz, galaktoz ve fruktoz adı verilen basit şekerlere dönüşerek sindirilir. Fakat zararlı olduğu kabul edilen şekerler bu şekerler değil, besinlere üretim veya işlenme sırasında sonradan eklenen eklenti şekerlerdir. Örneğin; evde de pişirilen pasta, kek, kurabiye, reçel gibi yiyeceklere sonradan eklenen ya da paketli hazır ürünlere üretim esnasında eklenen şekerler gibi.
Hazır meyve suları veya kola, gazoz gibi şekerli içeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerin yanında bu içecekler yerine su, maden suyu, ayran veya sıkma meyve suyunu tercih etmelisiniz.
Ketçap, mayonez, hazır nar ekşisi, barbekü sosu ve bilimum hazır diğer soslar gibi soslar eklenti şeker içeriği bakımından yüksektir. Bu sosların tüketimini azaltmalı ve yiyeceklerinizi pul biber, sumak, kekik vb. baharatlarla tatlandırmayı denemelisiniz.
Normal tartıların bize sağlayabileceği tek bilgi toplam vücut ağırlığımızdır. Oysa sağlıklı ve doğru bir beslenme için bu ağırlığı oluşturan yağ, kas ve sıvı bileşenlerinin oranının net olarak bilinmesi çok önemlidir.
Örneğin kişi kilo olarak normal aralıkta olsa bile yağ oranı, kas ve sıvı oranı normal aralıkta olmayabilir. Bu koşulda yinede kendini sağlıklı hissetmeyebilir. Bu noktada kişinin kilo kaybıyla birlikte yağ oranındaki düşüşü ve kas – sıvı oranındaki artışı gözlemlemek şarttır.
Kan değerlerinize bakılmadan oluşturulan bir diyet sizi nasıl sağlığınızdan edebilirse, bu oranlara bakılmadan verilen kilolar aynı şekilde sağlığınız bozabilir.
Bu sebeple ilk diyet yazılmadan önce kan değerlerine bakmak ve her görüşmede vücut analizi yapmak kesinlikle ihmal edilmemelidir.
NOT: Maalesef evde kullandığımız analiz yapabilen tartıların doğruluk payı oldukça düşüktür.
Diğer Konularımızıda Okumak İstermisiniz?
Click one of our contacts below to chat on WhatsApp
Social Chat is free, download and try it now here!