Her insanın vücut değerlerine göre ideal bir kiloda kalması gereklidir. Boy ve kilo orantıları her ne kadar önemsenmese de, ihmal edilmemesi gereken bir sağlık durumudur. Mevcut olan kilonuz, boyunuzla orantılı değilse yani eksik veya fazla ise bir sağlık sorunu yaşayabilirsiniz. Nasıl ki fazla kilo kişinin sağlığını tehlikeye atan unsurlar arasında yer alıyorsa, ideal kilodan az bir kiloya sahip olmak da birtakım sağlık problemlerine davet çıkarabilir.
Kilo almak isteyenler genelde abur cuburla midelerini doldurup gece geç saatlerde yemek yiyerek hemen sonuç olmayı beklerler; ama kilo vermek gibi kilo alma konusu da düzenli ve sağlıklı beslenme ile ancak mümkündür. Ayrıca alınan kiloların kalıcı olması için yaşam şartlarının da uygun hale getirilmesi gerekir.
Ufak bir hatırlatma da yapalım; kilo alma yolları araştırılmadan önce ideal kiloda olmamanın altında yatan sebep iyi analiz edilmeli ve ona göre ilerlenmelidir. Kilonuzun düşük olmasının sebebi beslenme sorunları ise ideal kiloya erişmek diyetlerle olabilecekken metabolizmayla ilgili ciddi rahatsızlıklar varsa uzman kontrolünde diyetlere ek ilaçların kullanılması ya da farklı yöntemlerin denenmesi de gerekebilir.
Bu yazımız ise en sağlıklı şekilde kilo almak isteyenler için hazırlandı. İdeal kilosuna ulaşmak isteyenlerin aklındaki sorulara cevap bulacağı en sağlıklı kilo alma programı ve çeşitli kilo alma programları yazımız sizlerle. Uzun zamandır kilo almak için diyet programları arayanlar da bu yazıda buluşacak. Çünkü ideal kilo alma programı ve daha fazlası bu satırlarda! Kilo almak istiyorum, kilo almak için ne yemeliyiz, kilo almak için diyet uygulaması nasıl olmalı, kilo alma yolları neler diyorsanız doğru yazıya geldiniz demektir.
Diyet yapacak olanlar öncelikle diyet kavramını iyi kavramaları gerekir. Bunun bilincinde olarak uygulamaları gerekmektedir. Diyetin ne demek olduğunu bilmeden uygulama yapmaya geçmeniz istemedik durumlara sebebiyet verebilir. Diyet denilince akla ilk gelen kavram zayıflamadır. Aslında bu yanlış bilinen bir durumdur. Diyet; günlük beslendiğimiz beslenme programına verilen isimdir.
Beslenme konusu günümüzde en popüler konulardan biri haline gelmiştir. Diyetin kişiye özel olduğunu hatırlatarak beslenmeyi ana hatlarıyla birkaç maddeyle özetlemek gerekirse;
Su tüketimi: En önemli maddelerden biri olan su tüketiminin faydaları saymakla bitmez. Vücudun yarısından fazlasının da sudan oluştuğu göz önüne alındığında bu dengeyi korumak adına günlük yeterli su tüketilmesi önem taşımaktadır. Günlük tüketilmesi gereken miktar kişinin kilosuna ve özel durumlara göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 2 litre olmalıdır.
Karbonhidratlar vücudumuzda glikoz, galaktoz ve fruktoz adı verilen basit şekerlere dönüşerek sindirilir. Fakat zararlı olduğu kabul edilen şekerler bu şekerler değil, besinlere üretim veya işlenme sırasında sonradan eklenen eklenti şekerlerdir. Örneğin; evde de pişirilen pasta, kek, kurabiye, reçel gibi yiyeceklere sonradan eklenen ya da paketli hazır ürünlere üretim esnasında eklenen şekerler gibi.
Hazır meyve suları veya kola, gazoz gibi şekerli içeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerin yanında bu içecekler yerine su, maden suyu, ayran veya sıkma meyve suyunu tercih etmelisiniz.
Ketçap, mayonez, hazır nar ekşisi, barbekü sosu ve bilimum hazır diğer soslar gibi soslar eklenti şeker içeriği bakımından yüksektir. Bu sosların tüketimini azaltmalı ve yiyeceklerinizi pul biber, sumak, kekik vb. baharatlarla tatlandırmayı denemelisiniz.
Normal tartıların bize sağlayabileceği tek bilgi toplam vücut ağırlığımızdır. Oysa sağlıklı ve doğru bir beslenme için bu ağırlığı oluşturan yağ, kas ve sıvı bileşenlerinin oranının net olarak bilinmesi çok önemlidir.
Örneğin kişi kilo olarak normal aralıkta olsa bile yağ oranı, kas ve sıvı oranı normal aralıkta olmayabilir. Bu koşulda yinede kendini sağlıklı hissetmeyebilir. Bu noktada kişinin kilo kaybıyla birlikte yağ oranındaki düşüşü ve kas – sıvı oranındaki artışı gözlemlemek şarttır.
Kan değerlerinize bakılmadan oluşturulan bir diyet sizi nasıl sağlığınızdan edebilirse, bu oranlara bakılmadan verilen kilolar aynı şekilde sağlığınız bozabilir.
Bu sebeple ilk diyet yazılmadan önce kan değerlerine bakmak ve her görüşmede vücut analizi yapmak kesinlikle ihmal edilmemelidir.
NOT: Maalesef evde kullandığımız analiz yapabilen tartıların doğruluk payı oldukça düşüktür.
Diğer Konularımızıda Okumak İstermisiniz?
Click one of our contacts below to chat on WhatsApp
Social Chat is free, download and try it now here!