Sağlıklı beslenmenin yaşam haline getirilmesi okul, hastane ve iş yeri gibi alanlarda daha kolay sağlanmaktadır. Yemek hizmetlerinden yararlananların yaş, cinsiyet ve kilosuna, hatta iş dalına göre besin ihtiyaçları belirlenmelidir.
Kişilerin günlük enerji harcamaları ve bir öğünde almaları gereken kalori miktarlarına uygun, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral değerlerine göre yemek ve kahvaltı menü planlaması yapılmalıdır. Menü planlama da uzman diyetisyenler tarafından yapılmalıdır. Menü hazırlama kapsamında sağlıklı beslenme listesi gruba özel olmalıdır.
Kurumsal menü planlama çalışmalarıyla servis edilen yemeklerin herkese hitap etmesi amaçlanmalıdır. Günlük yemek menüsü ile aylık yemek menüsü, sektöre ve çalışan sayısına, taleplere ve çalışanların harcadıkları enerjiye göre diyet uzmanı tarafından belirlenmelidir. Menü hazırlama hizmeti veren diyetisyen, alanında uzman olmalıdır.
Kurumsal Menü Planlama desteğine:
Sağlıklı beslenmenin sağlanması için özellikle firmaların menü planlama desteğine ihtiyaçları olacaktır
Menü Planlama sırasında kurum ve kuruluşların hizmet verdikleri grupların ihtiyaçlarına uygun olarak sağlıklı beslenme listesi hazırlanır. Aynı zamanda günlük, haftalık ve aylık yemek menüsü oluşturulur. Menü hazırlama aşamalarının tamamında firma yöneticileri ve çalışanları ile işbirliği yapılır.
Beslenme danışmanlığı kapsamında sağlıklı beslenme listesi için gereken veriler toplanır. Menü planlama aşamasının son halkası olan günlük, haftalık ve aylık menü listesinin hazırlanmasına geçilir.
Bahsettiğimiz menü planlama aşamalarından sonra elde edilen verilerin ışığında haftalık ya da aylık yemek menüsü hazırlanır. Sağlıklı beslenme kriterlerine uygun, günlük besin ihtiyaçlarını karşılayacak, çalışma koşullarına göre kilo alma ve vermeyi engelleyecek yemek listeleri oluşturulur. Günlük yemek menüsü ve haftalık yemek menüsü hazırlanırken sağlıklı beslenme göz önünde bulundurulur. Menü planlama çalışmaları sağlıklı bir şekilde yapılır.
Menü Planlama uygulamaları ile çalışanlarınız ya da hizmet verdiğiniz kişiler için sağlıklı beslenme kurallarına uygun menüler hazırlamış olacak, memnuniyet ve bağlılığı arttırabilirsiniz.
Uzman diyetisyen tarafından hazırlanan günlük yemek menüsü, haftalık yemek menüsü ya da aylık yemek menüsü listeleriyle yemekhane hazırlıklarınızı daha rahat yapabilirsiniz. Menü hazırlama desteği alarak daha verimli çalışma ortamları yaratabilirsiniz. Sağlıklı bilgi almak için diyetisyeninize ulaşın.
Diyet yapacak olanlar öncelikle diyet kavramını iyi kavramaları gerekir. Bunun bilincinde olarak uygulamaları gerekmektedir. Diyetin ne demek olduğunu bilmeden uygulama yapmaya geçmeniz istemedik durumlara sebebiyet verebilir. Diyet denilince akla ilk gelen kavram zayıflamadır. Aslında bu yanlış bilinen bir durumdur. Diyet; günlük beslendiğimiz beslenme programına verilen isimdir.
Beslenme konusu günümüzde en popüler konulardan biri haline gelmiştir. Diyetin kişiye özel olduğunu hatırlatarak beslenmeyi ana hatlarıyla birkaç maddeyle özetlemek gerekirse;
Su tüketimi: En önemli maddelerden biri olan su tüketiminin faydaları saymakla bitmez. Vücudun yarısından fazlasının da sudan oluştuğu göz önüne alındığında bu dengeyi korumak adına günlük yeterli su tüketilmesi önem taşımaktadır. Günlük tüketilmesi gereken miktar kişinin kilosuna ve özel durumlara göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 2 litre olmalıdır.
Karbonhidratlar vücudumuzda glikoz, galaktoz ve fruktoz adı verilen basit şekerlere dönüşerek sindirilir. Fakat zararlı olduğu kabul edilen şekerler bu şekerler değil, besinlere üretim veya işlenme sırasında sonradan eklenen eklenti şekerlerdir. Örneğin; evde de pişirilen pasta, kek, kurabiye, reçel gibi yiyeceklere sonradan eklenen ya da paketli hazır ürünlere üretim esnasında eklenen şekerler gibi.
Hazır meyve suları veya kola, gazoz gibi şekerli içeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerin yanında bu içecekler yerine su, maden suyu, ayran veya sıkma meyve suyunu tercih etmelisiniz.
Ketçap, mayonez, hazır nar ekşisi, barbekü sosu ve bilimum hazır diğer soslar gibi soslar eklenti şeker içeriği bakımından yüksektir. Bu sosların tüketimini azaltmalı ve yiyeceklerinizi pul biber, sumak, kekik vb. baharatlarla tatlandırmayı denemelisiniz.
Normal tartıların bize sağlayabileceği tek bilgi toplam vücut ağırlığımızdır. Oysa sağlıklı ve doğru bir beslenme için bu ağırlığı oluşturan yağ, kas ve sıvı bileşenlerinin oranının net olarak bilinmesi çok önemlidir.
Örneğin kişi kilo olarak normal aralıkta olsa bile yağ oranı, kas ve sıvı oranı normal aralıkta olmayabilir. Bu koşulda yinede kendini sağlıklı hissetmeyebilir. Bu noktada kişinin kilo kaybıyla birlikte yağ oranındaki düşüşü ve kas – sıvı oranındaki artışı gözlemlemek şarttır.
Kan değerlerinize bakılmadan oluşturulan bir diyet sizi nasıl sağlığınızdan edebilirse, bu oranlara bakılmadan verilen kilolar aynı şekilde sağlığınız bozabilir.
Bu sebeple ilk diyet yazılmadan önce kan değerlerine bakmak ve her görüşmede vücut analizi yapmak kesinlikle ihmal edilmemelidir.
NOT: Maalesef evde kullandığımız analiz yapabilen tartıların doğruluk payı oldukça düşüktür.
Diğer Konularımızıda Okumak İstermisiniz?
Click one of our contacts below to chat on WhatsApp
Social Chat is free, download and try it now here!